Handlevogn-(3)_web.jpg

God kapasitet på glutenfrie varer

Det er ingen grunn til å frykte at det vil bli tomt for glutenfrie matvarer, sier produsentene som Norsk cøliakiforening har vært i kontakt med.

 

 

 

Tekst: Tone Amundsen Nyvold


Frykten for koronaviruset har ført til hamstring og tomme butikker, stikk i strid med myndighetenes råd. Helsedirektoratet har vedtatt omfattende tiltak for å hindre spredning av viruset, men selv om skoler, frisører og barer nå stenges, skal dagligvarebutikker fremdeles være åpne.

– Det er jo det glade vanvidd og kaos akkurat nå. Da vi åpnet utsalget torsdag morgen omsatte vi for 8000 kroner på 20 minutter. Vi pleier å ha en omsetning mellom 3-5000 per dag, så dette minner om førjulsstria, sier Frode Gerhardsen i Klæbu Håndbakeri.

Han er ikke bekymret for tilgangen på glutenfrie bakervarer fremover.

– Grossisten vår har gitt signaler om at varene våre er blitt utsolgt hos flere butikker, men vi har 8000 brød på lager, og vi produserer 2000 brød om dagen – så vi skal ikke kunne gå tomme. Varer vil bli kjørt ut fortløpende, sier Frode Gerhardsen. 

God tilgang på mel

Også Camilla Rostad, leder av familiebedriften Holmen Crisp som produserer Jytte mel, er helt rolig på den glutenfrie matvaresituasjonen fremover.

– Det er ingen grunn til hamstring. Vi har råvarer og god tilgang på dette. Vi produserer fortløpende etter bestilling fra våre kunder. Vi har også nettbutikk som kan benyttes, sier hun. 

Monica Hellmann, gründeren av Det glutenfrie Verksted, kan bekrefte at den glutenfrie varesituasjonen er under kontroll.

– Jeg har sjekket med mine produsenter tidligere i uken, og det er foreløpig ingen bekymring rundt leveranser på mine produkter. Jeg håper bare at folk begrenser seg og hører på rådene til myndighetene. Og skulle det knipe med varer der den enkelte bor, så har vi også nettbutikk som sørger for at alle får tilgang på glutenfritt, sier Hellmann. 

– Det er liten tvil om at vi har en ekstraordinær situasjon, og Semper gjør det vi kan for å sikre at det er matvarer i butikkhyllene. Det er matvarer nok til alle hvis bare alle kjøper inn som normalt. Jeg håper alle nå følger rådene fra myndighetene og ikke hamstrer. På den måten blir det nok mat til alle, sier produktsjef Mette Bogen i Semper.

Nok varer på lager

Det siste døgnet har mange dagligvareforretninger nærmest blitt tømt for dopapir, klorin, tørrvarer og hermetikk, til tross for at myndighetene advarer mot hamstring. Men det er ingen grunn til panikk, de tomme hyllene vil snart fylles igjen.

– På nåværende tidspunkt er det ingenting som tyder på at vi har problemer med tilgang eller leveranse av varer. Vi har tett dialog med samtlige leverandører og følger utviklingen tett. Per nå har ingen leverandører meldt om produksjonsstopp, men enkelte varelinjer er midlertidig utsolgt grunnet den store pågangen den siste tiden, sier Calle Hägg, PR- og Kommunikasjonssjef i Rema 1000.

Rådet for matvareberedskap har kontroll over matvaresituasjonen i Norge, og de kan bekrefte at det er nok varer på lager i Norge.

– Utfordringen er nå er å få varene ut i butikk, og der er det publikums hamstring som har vært problemet, uttaler Knut Inge Aaland, leder av Rådet for matvareberedskap til Matvareindustrien.

 

Klikk på logoene for mer info